Skal du flytte hjemmefra?

Dette indhold er sponsoreret.

Skal du i gang med en videregående uddannelse efter sommerferien og derfor også flytte hjemmefra? Det er en vigtig milepæl i dit liv at flytte hjemmefra, men det kan også være en dyr omgang. Og du har måske derfor også fået gryder og pander, service og bestik og andre huslige sager af dine forældre i fødselsdagsgave. Herunder har vi samlet et par råd til dig, der skal flytte hjemmefra – du kan også få flere råd på Boligninja.dk.

Hvad koster det at flytte?

Det er ikke nogen hemmelighed, at det kan være dyrt at flytte. Og er det første gang, du skal flytte, kan der således være yderligere omkostninger udover depositum og forudbetalt husleje.

Ser vi på selve indflytningsprisen, så kan udlejer maksimalt kræve 3 måneders husleje i depositum og 3 måneders husleje i forudbetalt leje. I de større byer er det dog mere almindeligt, at udlejer kun kræver 1 måneds forudbetalt husleje, da lejemålene typisk bliver overtaget inden for ganske kort tid. Udover indskuddet er det også normalt, at du smider første månedshusleje samtidig med din indbetaling af indskuddet.

Det kan derfor hurtigt løbe op i mange penge – selv, hvis du har fundet en bolig, du kan få til at løbe rundt med din indtægt. Lad os tage et eksempel på en lille lejlighed til 6.000 kr. om måneden:

  • Depositum: 3×6.000 kr. = 18.000 kr.
  • Forudbetalt leje: 3×6.000 kr. = 18.000 kr.
  • Første måneds leje: 6.000 kr.
  • Samlet indflytningspris = 42.000 kr.

Med en samlet indflytningspris på op mod 42.000 kr. for en mindre lejebolig på 6.000 kr., kan det derfor være nødvendigt, at du får sparet op i god tid.

Kan du få boligstøtte?

Består din indkomst af SU og lønnen fra dit studiejob kan det være en udfordring at få tingene til at løbe rundt, hvis du bosætter dig for dyrt i din egen lejlighed, eller hvis du har valgt et værelse i midtbyen. Heldigvis har du mulighed for at søge om boligstøtte, hvis du bor til leje. Med boligstøtte kan du få op til 1.039 kroner om måneden, hvis du er enlig og ikke har nogen børn.

Du bør dog være opmærksom på, at hvis du deler en lejlighed med flere venner, så bliver boligstøtten kun tildelt den eller de, der står på lejekontrakten. Jeres samlede indkomst er ligeledes afhængige af, hvor meget I samlet kan modtage i boligstøtte – dog stadig kun op til 1.039 kroner om måneden.

Din tjekliste til flytningen

Inden den store flyttedag, kan det være en god ide, at du får udarbejdet en tjekliste til flytningen. Dermed undgår du kaos på en dag, der i forvejen kan være stressende. I din tjekliste kan du blandt andet medtage:

  • Tilstrækkeligt med flyttekasser
  • Handsker til flyttemakkere
  • Toiletpapir og køkkenrulle til din nye lejlighed
  • Mulighed for parkering
  • Flytteøl og pizza

Du bør først og fremmest have lagt en god plan for din flytning. Hvem hjælper dig med flytningen? Har du styr på flyttekasserne? Har du sikret dig, at du har mulighed for at parkere tæt på din nye bolig? Alt i alt kan der være mange ting at holde styr på, så derfor er det en god ide, at du har lagt en plan for det hele – så kommer du helskindet igennem flytningen.